20.5.2008

Sämpylät


Luontaisesti gluteenittomat sämpylät (luontaisesti tarkoittaa sitä, ettei sisällä mitään ainesosia 4:stä kotimaisesta viljasta(vehnä, ruis, ohra, kaura)
Olemme vilja-allergisia
Useille Keliaagikoille käy puhdas kaura sekä vehnätärkkelys

Kun olet vatkannut taikinan laita sämpylät heti pellille ja kohota noin 10 min.
Vain yksi kohotusSämpylään jää helposti tuommoisia huippuja, jos ei halua niitä tasoittele ennen kohotusta.

Uunissa taikina kohoaa hyvin ja usein vähän lässähtävät siitä kun ottaa pois uunista mutta ei paljon.Tämä on gluteenittoman taikinan harmillisin puoli myös pullataikinassa

Tämä on hieman kohonneempi, koska pääsee kohoamaan kulhossa sillä aikaa kun ekat ovat uunissa. Kun laitan kauhalla pelille en enää vatkaa taikinaa vaan otan kohonneesta taikinasta yhden kauhallisen ja " pudotan" sen pellille.


Nämä huiput voi kevyesti vedellä taputella niin saa rapean pinnan

Luontaisesti gluteenittomat sämpylät

2 pakettia semper karkeaa jauhoseosta (1paketti 500g.)
2 pussia kuivahiivaa (1 paketti 11g.)
4 tl suolaa
9 dl vettä
loraus öljyä (loraus on niinsuhteellista noin 1/4 dl ainakin)
käy hyvin puuron jämät mutta huomioi silloin nesteen määrä vähemmäksi
samoin voi laittaa omia mausteita mistä pitää esim. raasteeta/pizzamaustetta/aromisuolaa/valkosipulijauhetta, miksei tuorettakin  • lämmitä mikrossa neste 45 asteiseksi, minun mikrossa on toiminto, josta saa 2.5min.kerrallaan


  • sekoita kuivat keskenään ja lisää vesi ja viimeiseksi öljy


  • Minä käytän yleiskonetta taikinan vatkaamiseen, koska taikinaa tarvitsee vatkata n. 5 min. jotta se kuohkeutuu.
Paistan sämpylöitä n. 20 min uunin keskitasolla

6 kommenttia:

Mama kirjoitti...

Hei, taas pieni kommentti!
Sinulla on kauniita kakkuja ja hauskoja koristeita.
Keliaakikkona huomasin, kirjoituksessasi lauseen, että voi käyttää tärkkelysjauhoja. Ainut tärkkelysjauho on vehnä, jota jotkut keliaakikot voivat käyttää. Kaurasta ja rukiista en ole kuullutkaan olevan tärkkelystä, ohrakas(tärkkelys)on kielletty. Puhdasta kauraa myös jotkut voivat käyttää.
Olen tosi tarkkana näissä, sillä joku lukee tekstin ja rupeaa kokkaamaan keliaakikolle. Seuraukset voipi olla ikäviä! Luettu tekstihän ON AINA TOTTA!
Keliakia on autoimmuunisairaus ja siihen saattaa hoitamattomana liittyä liitännäis-sairauksia, joskus hoidettunakin!
Hyvää päivänjatkoa!

Mama kirjoitti...

Hei!
En tiedä tuliko edellinen viesti perille. Muutama minuutti sitten yritin, mutta taisi hävitä nettitaivaasen.
Palaan jälleen tärkkelysasiaan. En ole kuullutkaan ruis- tai kauratärkkelyksestä. Saattaa johtua siitä että olen kaupunkilainen! Joka tapauksessa ruis ja ohra ovat IHAN kokonaan keliaakikoilta kiellettyjen listalla!!! Kaura täytyy olla puhdasta kauraa se sopii joillekkin, ja vehnäntärkkelystä voi joku käyttää.
Vähän aikaa sitten kuulin jonkun tehneen keliaakikolle ohratärkkelyksestä herkkuja. Sanoin että ohratärkkelys ei käy, ja minulle sanotteein netissä lukeneen että käy. Ihmisillä on käsitys että kirjoitettu asia on TOSI.
Keliakia on autoimmuunisairaus ja voi hoitamattomana aiheuttaa liitännäis-sairauksia, joskus hoidettunakin. Suolinukka menee rikki ja silleen...
Sinulla on kauniit sivut ja varmasti moni ottaa täältä vinkkejä keliaakikko-vierailleen. Kyseessä on vakavasti otettava sairaus, siksi tarkkuus termeissä!

Maikkili itse kirjoitti...

Voi kökkis, kun mulla on vanhaa tietoa. Hyvä, että laitoit nuin kohteliaasti uusinta tietoa.Taisi olla 10 v. vanhaa. Tykkään itsekin että tieto PITÄÄ olla oikeaa eikä sinne päin.Koska keliaakikolla suolinukka tosiaan menee pienestäkin määrästä. Korjaan tuon lauseen pikimmiten.Se miksi viestisi ei tullut heti johtui siitä että kommenttien valvonta oli päällä teksteissä jotka olivat vanhempia kuin 100 päivää.Ihmettelin kun tässä bloggerissa ei saa pois tuota kokonaan.Nyt laitoin sit kunnolla päiviä, ettei käy näin.Mulle on käynyt itselle monta kertaa että olen saanut gluteenitonta mutta en luontaisesti gluteenitonta ja siinäkin on eroa, tämä onkin tosi vaikeaa sellaisille joilla itsellään ei ole em. vaivaa.monesti kun menen kylään vien omat herkut mukanani tai sitten teen kakun kaikille, jottei emännän tarvitse hermoilla.Mutta kaikkien ei toki tarvitse tehdä näin. Olen vuosien varrella huomannut oman tapani helpommaksi.
Kiitos vielä kerran sinulla.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Eksyin blogiisi googlen kautta etsiessäni ohjetta gluteenittomien sämpylöiden valmistukseen.

Olemme hiljattain alkaneet epäillä avopuolisollani keliakiaa ja siksi kaikki keliakiatieto on minulle vielä melko uutta. Tätä ohjetta taidan kokeilla pikapuoliin.

Maman kommentti alkoi mietityttää minua kovasti, sillä käsittääkseni tärkkelysjauhoja on olemassa toki muitakin kuin pelkkä vehnä. Olenko aivan väärässä? Eivätkö riisi-, maissi- ja perunajauho olekin tärkkelysjauhoja?

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Ise olen myös vilja-allergikko, mutta minulle puhdaskaura käy...siis vehnä, ruis ja ohra pannassa...tulen todella sairaaksi jos saan vähänkin vehnätärkkelystä..olen huomannut saman jutun et vien omat eväät aina mukana kylään näin uskallan syödä hyvällä omalla tunnolla ja oireita ei tule! =)

Maikkili kirjoitti...

hei kiva kun kommentoit en olisi uskonut että täällä käy porukkaa vaikka olenkin ollut enemmän toisessa blogissa vuodatuksessa mutta jospa tätäkin alkais päivittämään;D